Nasveti za zdravljenje vnetega žrela

Vnetje žrela je pogosto posledica okužbe z virusi, ki povzročajo tudi okužbe zgornjih dihal, zato je razumljivo zakaj ga pogosto srečamo ravno pri gripi in prehladu. Tovrstna virusna vnetja so nenevarna in se običajno pozdravijo sama od sebe. Težavo pogosto spremljajo tudi neprijeten občutek v žrelu, praskanje, pekoča bolečina in težave s požiranjem sline, hrane ali pijače.

PharyngalgiaZdravljenje

Virusne okužbe žrela zdravimo z zdravili v obliki pastil ali ustnih vodic, ki lajšajo neprijetnen občutek in bolečine v žrelu ter olajšajo požiranje. Tovrstna zdravila pogosto tudi preprečujejo, da bi se okužba razširila v resnejše obolenje.
Vnetje žrela je lahko tudi posledica uživanja hladne pijače ali hrane, v redkejših primerih pa tudi bakterijskih okužb.

Kdaj je potreben posvet z zdravnikom?

V primeru bakterijskih okužb je potrebno težavo zdraviti z antibiotiki, zato je pomembno, da obiščete zdravnika, če težave trajajo dlje kot 7 dni ali, če imate sočasno tudi povišano telesno temperaturo, boleče in otečene bezgavke na vratu, sladkoben zadah iz ust ali bele čepke na mandljih. Zdravnika je potrebno obiskati tudi v primeru hripavosti, ki traja več kot tri tedne.

Nefarmakološki nasvet

Priporočamo vam pitje toplih napitkov (čaja, vroče limonade), uživanje kašaste in manj začinjene hrane ter počitek v prezračenem prostoru v katerem je potrebno zagotoviti ustrezno vlažnost. Izogibajte se hladni pijači in hrani ter cigaretnemu dimu.

Klikni na gumb in preveri, kaj lahko za svoje zdravje narediš sam in kdaj moraš do zdravnika.

check it up

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja