Kako uporabljati zdravstvene informacije s spleta?

  1. Za začetek pričnite na koncu – preverite avtorstvo zdravstvene informacije.

Ko beremo ali celo uporabljamo informacije s spleta, večina spregleda verjetno najpomembnejši podatek – njihovega avtorja. Avtor članka je nosilec njegove verodostojnosti in kakovosti, zato je zelo pomembno, da vedno preverimo kdo je avtor članka. Ob poplavi najrazličnejših informacij, ki se vsak dan pojavljajo na spletu je postalo preverjanje kakovosti zdravstvenih informacij za pacienta zelo zahtevna naloga. Ob branju zdravstvenih informacij na spletu pa se ne smemo zadovoljiti le z imenom in priimkom osebe, ki naj bi članek napisala, ampak moramo preveriti tudi ali ta oseba sploh obstaja in ali ima ta oseba ustrezne kompetence s področja o katerem piše. Podajanje zdravstvenih informacij je strokovno in zelo odgovorno delo, zato zaupajte le tistim člankom katerih avtorji so strokovnjaki zdravstvenih strok. Izogibajte se člankom, ki nesledljivo in na splošno povzemajo zdravstvene vsebine in iščite izvorne vire informacij.

stetoskop+tipkovnica

  1. Uporabljajte preverjene in preverljive vire strokovnih informacij.

Pri iskanju kakovostnih informacij, si lahko pomagamo tudi s tem, da informacije pridobivamo le s preverjenih strokovnih virov. Svetujemo vam, da iskanje zdravstvenih informacij začnete pri spletnih straneh zdravstvenih ustanov, zdravstvenih društev ali izvajalcev zdravstvenih dejavnosti. Tako se boste izognili ne samo napačnim informacijam, ampak tudi marketinško naravnanim vsebinam katerih osnovni namen je, da vam nekaj prodajo. Če to res potrebujete ali ne.

  1. Izogibajte se laičnim nasvetom in »sosedovi lekarni«.

Izkušnje uporabnikov so zelo priljubljen in dober vir podatkov, ko kupujemo gospodinjske aparate ali se odpravljamo na dopust. Ko pa govorimo o zdravju ali uporabi zdravil je situacija povsem drugačna. Vsak izmed nas je zgodba zase, zato kljub navidezni podobnosti simptomov lahko laik hitro spregleda pomembne (pato-fiziološke) razlike, lastnosti ali posebnosti in si tako tudi z dobronamernim nasvetom zelo škodujemo. Ko gre za postavljanje diagnoze ali izbiro zdravil, to raje prepustite strokovnjakom!

  1. Preverite ali spletni vir podaja vse aspekte obravnavanega problema – objektivnost.

Vsaka medalja ime vedno dve plati. Ob vedno bolj sodobni medicini in farmaciji, se vse bolj (nostalgično) spominjamo tudi njunih korenin in s tem tudi starih metod zdravljenja ter uporabe tradicionalnih zdravil. Tako je tudi prav. Pri tem pa moramo biti pozorni, da v spomin ne prikličemo samo njihovih dobrih lastnosti, ampak gledamo na njihovo uporabnost celostno in objektivno. Tudi z vidika tega, kar o teh metodah in našem telesu vemo danes. Lep primer so številni poljudni članki o uporabi zdravilnih zelišč, katerih večina podaja le njihove zdravilne učinke in uporabnost. Na previdnosti ali kontraindikacije, ki so vezane na njihovo uporabo pa pogosto »pozabijo«. Zdravilna zelišča so in bodo vedno predstavljala pomemben del materie medike za katera veljajo, enako kot za zdravila, tudi številne previdnosti in omejitve pri uporabi. Iz tega vidika bodite pozorni, da spletni viri podajajo zdravstvene informacije celostno, strokovno in objektivno.

  1. Preden informacije uporabite v konkretnih primerih, se vedno posvetujte s strokovnjakom.

Kljub temu, da na spletu najdemo številna navodila kako lahko enostavno menjamo motorno olje na našem jeklenem konjičku, ga še vedno peljemo k strokovnjaku – mehaniku. Naše telo je najkompleksnejši »stroj«, ki ga je narava kadarkoli naredila. Da bi ga razumeli in spoštovali je potrebno veliko več kot to, da preberemo nekaj znanstvenih ali celo poljudnih člankov. Zato, ko sumite da z njim ni vse tako kot bi moralo biti, ne bodite mehanik, ampak obiščite strokovnjaka. Hvaležno vam bo.

avtor: dr. Miha Vivoda, mag.farm.

 Ne pozabite: najbolje vam bo o vašem zdravju svetoval strokovnjak. Takoj za tem pa CheckMeApp!

check it up

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja