UPORABA PIŠKOTKOV

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta. Namen piškotkov je prepoznavanje posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu do spletnega mesta. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom spletnega brskalnika, ki ga uporablja posamezen uporabnik, kar pomeni, da lahko vsak uporabnik zaseshranjevanje piškotkov po želji omeji ali pa popolnoma onemogoči.

Zakaj so potrebni piškotki?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je bolj učinkovito in prijetno. Piškotke uporablja večina spletnih strani, saj so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika.

Če omenimo le enekaj glavnih razlogov za uporabo piškotkov:

· shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani),

· pomoč pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine),

· pomoč pri zbiranju različnih statistik in navad spletnega uporabnika (npr. spremljanje pogostosti obiskovanja določene spletne strani...)

Upravljanje s piškotki

Nekateri uporabniki piškotkov ne želijo uporabljati, zato večina spletnih brskalnikov omogoča upravljanje s piškotki, kot ustreza posameznemu uporabniku. Da bi si zagotovili natančnejši nadzor nad lastno zasebnostjo v nekaterih brskalnikih pravila za upravljanje s piškotki lahko nastavite ločeno za vsako posamezno spletno mesto. Tako lahko piškotke z nepoznanih spletnih mest blokirate, omogočite pa delovanje piškotkom s spletnih strani, ki jim zaupate. Navodila za urejanje piškotkov: Google Chrome, Internet Explorer, Safari, Firefox, Opera.

Katere piškotke uporabljamo?

Vir piškotka

Ime piškotka

Namen piškotka

CheckMeApp.si

PHPSESSID

Piškotek je obvezen. Omogoča delovanje aplikacije ChkeckMeApp.si

CheckMeApp.si

cc_cookie_accept , cc_cookie_decline

Piškotek je obvezen. Z njim si zapomnimo vašo odločitev

(sprejem ali zavrnitev) glede neobveznih piškotkov.

Google Analytics

_ga, _gat

Piškotek ni obvezen. Statistika ogledov spletne strani.


Upravljalec piškotkov je podjetje In Silico d.o.o.