Ali je cinkov oksid in posledično tudi sončne kreme, ki ga vsebujejo res kancerogen?

Preko aplikacije CheckMeApp je v zadnjih mesecih več zaskrbljenih uporabnikov spraševalo strokovnjake ali so kreme za sončenje oziroma cinkov oksid, ki jih najdemo v le-teh res kancerogeni. Večino teh vprašanj je najverjetneje sprožil članek, ki ga je spletni časopis Regional obala objavil 2. 8. 2016, oziroma izvorni članek, ki je bil objavljen na hrvaškem spletnem portalu Dnevno.hr. Za mnenje smo vprašali enega izmed strokovnih svetovalcev aplikacije CheckMeApp farmacevta dr. Miho Vivoda.

Kaj je cinkov oksid in zakaj se uporablja?

Cinkov oksid je anorganska spojina s kemijsko formulo ZnO, ki ga najdemo v obliki belega, v vodi netopnega prahu. Cinkov oksid v farmaciji predstavlja eno izmed najbolj pogostih pomožnih snovi, ki se uporablja predvsem za izdelavo dermatikov (krem, mazil, past in posipal), tako rekoč že stoletja. S tega vidika je podatkov o njegovi varnosti ogromno, oziroma več kot dovolj, da lahko z zanesljivostjo trdimo, da je cinkov oksid za predvideno rabo povsem varen.

Cinkov oksid se vgrajuje v kreme, mazila ali paste predvsem zaradi svojega adstringentnega delovanja. Vgrajen v poltrdne farmacevtske oblike torej prispeva k blaženju in sušenju blažjih rosečih kožnih vnetij, kot na primer pleničnega izpuščaja, vodenih koz ali herpesa.

Uporaba cinkovega oksida v kozmetiki in sončnih kremah

Zaradi svoje intenzivne bele barve in predvsem svojih fizikalnih lastnosti, oziroma sposobnosti, da odbija del sprektra ultravijoličnega (UV) sevanja, se cinkov oksid pogosto uporablja v kremah za sončenje kot mineralni zaščitni faktor. Predvsem v tistih za dojenčke, kjer se želimo izogniti nepotrebni uporabi kemičnih faktorjev. Ker sam cinkov oksid zagotavlja zaščito predvsem pred UVA sevanjem, se v omenjene izdelke vgrajuje skupaj z njemu sorodnim titanovim dioksidom, ki zagotovi še potreben del zaščite pred UVB žarki. Za razliko od kemičnih sončnih faktorjev, ki delujejo kot filter, ki zmanjša prodiranje UV sevanja v kožo, mineralni ali anorganski faktorji delujejo preko neposrednega odboja UV sevanja, oziroma kot fizična pregrada. Zato je jasno zakaj večina sončnih krem z mineralnimi faktorji pustijo na koži rahlo belo teksturo, oziroma značilen mineralen lesk. To je pa pogosto moteče za starše. Predvsem, če so v bližini znanci, pred katerimi mora otrok izgledati lepo, oziroma je potrebno posneti dopustniško sliko za objavo na socialnih omrežjih. Da bi se temu izognili, je kozmetična industrija začela v kremah za sončenje zamenjevati mikroniziran cinkov oksid in titanov dioksid s še manjšo obliko njunih delcev, torej njunimi nanodelci.

CInkov oksid in sončne kreme

Cinkov oksid v sončnih kremah – tveganje ali korist?

Uporaba cinkovega oksida in titanovega dioksida v obliki nanodelcev

Uporaba nanodelcev cinkovega oksida in titanovega dioksida res omogoča, da tovrstne kreme ne puščajo neželenih belih sledi na koži, vendar za ceno slabše UVA in UVB zaščite. To je povsem logično in pričakovano, če poznamo mehanizem delovanja cinkovega in titanovega oksida kot mineralna sončna faktorja. S tako zmanjšano obliko delcev pa prihaja do druge (potencialne) težave, ki jo predstavlja možnost prehoda obeh mineralnih spojin v globlje plasti kože, predvsem preko lasnih mešičkov, in posledičnega kopičenja v podkožju. S tem se podaljša možnost fizikalno-kemijskih interakcij med agregati nanodelcev, kožo in UV sevanjem, kar bi lahko potencialno vodilo do nastanka citotoksičnih snovi. Predlagani mehanizem pa seveda predstavlja le teoretična izhodišča, ki do današnjega dne kljub raziskavam niso uspele dokazati njegovega kliničnega pomena, oziroma nevarnosti za zdravje ljudi. Celo sam avtor enega izmed prvih raziskav je v svoji razpravi zapisal, da bo njegova izhodišča potrebno podpreti še z obsežnimi raziskavami in da celo sam svetuje uporabo krem s sončnim faktorjem, saj njihova uporaba predstavlja manjše tveganje za zdravje, kot če bi se soncu izpostavljali brez njih.

Torej, ali je res cinkov oksid kancerogen, sonce pa zdravi vse?

Izjava, ki jo najdemo v uvodoma omenjenemu članku, da “cinkov oksid, ob neposrednem izpostavljanju soncu postane kancerogen” seveda nikakor ne drži.

Enako kot ne drži izjava, da “sončenje ni povezano z nastankom raka in da je to le zabloda in velika laž, ki jo mediji vse pogosteje širijo v javnosti”. Največje tveganje za nastanek melanoma predstavlja ravno čezmerno sončenje. Izkušnje po svetu jasno kažejo na pomen obširnih zdravstveno-vzgojnih akcij, ki opozarjajo prebivalstvo na nevarnosti čezmernega sončenja in pomen pravočasnih ter rednih pregledov pri dermatologu za zgodnje odkrivanje melanoma.

Čezmerno sončenje škoduje zdravju.

Čezmerno sončenje lahko škoduje vašemu zdravju.

Končna misel

Prekomerna izpostavljenost soncu je nedvomno škodljiva za naše zdravje, zato je le-to potrebno zavestno omejiti. Predvsem v poletnem času ali na letovanjih v toplih krajih, kjer je možnost za nastanek neželenih učinkov UV sevanja večje. V primerih, ko se temu ne moremo povsem izogniti, je nedvomno uporaba krem z zaščitnim faktorjem priporočljiva. Pri njihovi izbiri pa se ne smemo ozirati na blagovno znamko, ceno ali celo to ali bomo zaradi nje “beli” ali ne, ampak le na njihovo kvaliteto. Če le-te ne znate sami oceniti se vedno najprej posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo neodvisno svetovali. Zapomnimo pa si še nekaj. Namen reklam je en sam, prodati izdelek, zato le-to upoštevajte pri prebiranju različnega promocijskega materiala. Predvsem pa bodite pozorni pri iskanju z zdravjem povezanih informacij na spletu, saj le-ta danes prenese celo več kot “papir”. Lep dokaz za to je tudi članek, ki je sprožil ta prispevek. Na kaj vse morate biti pozorni pri branju zdravstvenih informacij s spleta, smo vas opozorili že v marčevskem prispevku. Če ste ga slučajno spregledali, ga lahko v vsakem trenutku preberete na naslednji povezavi. Pred uporabo vsakršne informacije s spleta v praksi, se vedno najprej osebno posvetujte s strokovnjakom! Če ne utegnete do vašega zdravnika ali farmacevta, lahko to vedno storite tudi preko aplikacije CheckMeApp. Tako kot smo nekaterim obstoječim uporabnikom pomagali razrešiti dilemo v zvezi s cinkovim oksidom in sončnimi kremami, bomo z veseljem tudi vam.

check it up

Lep preostanek poletja vam želim,

dr. Miha Vivoda, mag.farm.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja