IZRAČUNAJ SVOJO PRAVO STAROST!

Vikend je tukaj. In z njim nekaj več časa, ki ga lahko namenimo sebi in svojim najdražjim. A kaj če ga ta konec tedna vzamemo nekaj več samo zase? (Tisti, ki si to lahko privoščite…) Če iz vtisa, ki ga vseskozi prejemam iz okolice, posplošim na »povprečnega« posameznika, sklepam, da le zelo majhen delež tedna porabimo v »ekskluzivne namene«. Čas, ki ga brez slabe vesti namenimo le za svojo dobrobit pojmujemo za »luksuz«. To smo sprejeli. S tem smo se sprijaznili. Tako živimo. Kljub temu, da se zavedamo, da je za vzdrževanje našega fizičnega in psihičnega zdravja potreben drugačen pristop. To smo prebrali že v mnogih študijah, poslušali na številnih televizijskih oddajah in vlogih, zaprisegli v brezštevilnih paktih in zastavili v že premnogih novoletnih zaobljubah. To nam narekuje že zdrava logika. Pa vendar vsak zase ve, koliko pomena pripisuje svojemu zdravju in koliko je sam angažiran pri ohranjanju le-tega. Če motivacija še zmeraj ni dovolj močna, poskusimo pogledati na stvar z drugega zornega kota. Ali se zavedamo, da je naše zdravje prepleteno z zdravjem naših najbližjih? Med njima ni ostre meje. Realno pogledano, smo zdravi toliko, kolikor je zdrava naša okolica. Od naše najožje skupine pa vse do državnega nivoja in naprej. Zato je ključnega pomena, da zavzeto skrbimo za lastni napredek, saj se s tem hkrati borimo za izboljšanje kolektivnega nivoja zdravega življenja. Se vam zdi ta misel preveč utopistična? Morda v razmislek. V nadaljevanju članka boste odkrili nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste ugotovili vašo pravo starost.


Starost je relativna. Se strinjate?

V vsakem primeru si v naslednjih nekaj minutah lahko vzamete čas za razmislek o tem, kako so vaše dosedanje odločitve vplivale na oblikovanje »prave« starosti vašega telesa. Poskusite jo celo izračunati. Le za vtis o tem ali se vaše telo pospešeno stara ali ga s svojim življenjskim slogom ohranjate vitalnega in močnega. Tudi sama menim, da smo stari le toliko kolikor se počutimo. Morda pa se vaša kronološka starost ne ujema z vašo biološko starostjo ali vašim počutjem. V vsakem primeru ne škodi prilagoditi svoj kompas, če ugotovimo, da nas je zaneslo iz željene poti. Poskusite izvesti spodaj navedene korake. Test je zastavljen tako, da svojim letom prištejemo oz. odštejemo določeno število, glede na rezultat, ki ga dosežemo pri posamezni nalogi. Če ne drugega, se boste vsaj malo razmigali.

HEALTHY-IMAGE-1

A. Testirajte svojo fizično kondicijo.

1. Izmerite svojo srčno frekvenco v mirovanju. Srce, kot en najpomembnejših organov človeškega telesa, prispeva velik delež k vsesplošnemu počutju. Njegova normalna frekvenca v mirovanju obsega interval med 60-100 utripi na minuto. Potrebno je poudariti, da je frekvenca pri športnikih po navadi nižja (okrog 50 utripov na minuto), saj je srce prilagojeno za premagovanje višjih naporov.

NALOGA: Položite npr. svojo desno roko nad arterijo desnega zapestja in najdite pulz ali pa poiščete arterijo na vratu (nežno zatipajte predel levo ali desno od sapnika). Utripe, ki jih naštejete v 15 sekundah pomnožite s 4 in dobili boste število utripov v 1 minuti. Na splošno nižja srčna frekvenca pomeni dobro srčno moč, medtem ko višje frekvence nakazujejo, da je srce bolj šibko in mora intenzivneje delati, da bi opravilo enako količino dela (seveda so kakšne motnje ritma pri posameznikih tukaj izvzete).

(+ / -) + 1 točko, če je vaš utrip v mirovanju višji od 100/min.

2. Testirajte svojo gibčnost. Ali se še zmeraj lahko dotaknete svojih prstov na nogah? Posameznikova gibčnost z leti vpada zaradi samih kemijskih sprememb v strukturi tkiv, izgube mišičnih in kolagenskih vlaken ter povečanega odlaganja kalcija v tkivih. Z neaktivnostjo, povečano dehidracijo, prekomerno telesno težo itd. našo »zakrnelost« le stopnjujemo.

NALOGA: Usedite se na tla z iztegnjenimi nogami, hrbet naj bo raven in roke iztegnjene naprej v višini ramen. Na tleh označite izhodiščno točko, do koder segajo prsti rok v tem trenutku. Nato se počasi nagnite naprej (pazite, da bodo kolena ves čas iztegnjena!), kolikor gre. Ponovno označite novo pridobljeno razdaljo. Kolikšno razliko ste dosegli?

(+ / – ) + 1 točka, če ste presegli izhodiščno razdaljo za manj kot 12cm. – 1 točka, če ste presegli 25cm. Ne dodajte/odštejte ničesar, če se vaš rezultat nahaja med 12 in 25cm.

3. Testirajte svojo moč. Ali veste kako močni ste? Človek pridobiva na mišični masi nekje do svojega 30.leta starosti. Kasneje začnemo počasi izgubljati mišično maso in s tem posledično svojo fizično moč. Z redno fizično aktivnostjo lahko ta proces bistveno upočasnimo. V nasprotnem primeru, če smo neaktivni, lahko v 10 letih izgubimo tudi do 5% mišične mase. Pri starejših to vodi v splošno oslabelost in posledične padce ter zlome kosti.

NALOGA: Zavihajte rokave in naredite maksimalno število sklec kar zmorete v enem samem poskusu. Kolena položite na tla, pazite, da boste ohranjali hrbet v ravni liniji in da se boste s trupom spustili dovolj nizko (vsaj 10 cm od tal). Izvajajte ponovitve dokler gre. Koliko ste jih našteli?

(+ / -) + 1 točka, če ste naredili manj kot 10 sklec. Ne dodajte/odštejte točk, če je vaš rezultat med 10 in 19. – 1 točka, če ste presegli 20 sklec. -2 točki, če ste presegli 30 sklec.

B. Izračunajte svojo telesno sestavo.

1. Določite razmerje pas-boki. Obliko katerega sadja ima vaše telo? Vas spominja na jabolko, hruško, jagodo, banano..? Ker z leti predvsem pridobivamo na teži in je posledična oblika telesa na prvo oko grob pokazatelj dejanskega fizičnega stanja, nam lahko razmerje pas-boki pove nekaj o razporeditvi maščob v našem telesu. Povišane maščobe so pomemben dejavnik tveganja za okvaro žilne stene in posledično visok krvni tlak, srčno in možgansko kap ter slabše delovanje organov ipd.

NALOGA: Izmerite obseg pasu in ga delite z obsegom bokov (meritev opravite čez najširši del bokov).

(+ / -) +1 točka, če vaš količnik presega 1.0 za moške oz. 0.85 za ženske.

2. Izračunajte svoj indeks telesne mase (ITM). To je še dodatni numerični pokazatelj vaše fizične pripravljenosti oz. prekomerne telesne teže, ki morda vodi celo v debelost in s tem povezane zdravstvene težave.

NALOGA: Svojo težo (v kilogramih) delite s kvadratom svoje višine (v centimetrih). Lahko se tudi izognete računanju in uporabite katerega od »on-line« kalkulatorjev ITM oz. BMI (npr. https://goo.gl/psBXwd).

(+ / -)  +1 točka za ITM pod 18.5 (premajhna telesna teža). +2 točki za ITM 25 – 29.9 (prekomerna telesna teža). +3 točke za ITM nad 30 (debelost). -1 točka za ITM 18.5 – 25 (zdrava telesna teža).

C. Ocenite svoj življenjski stil.

1. Seštejte ure nočnega spanca. Človeško telo potrebuje spanec. Pa če si tega želimo ali ne. V obdobjih, ko smo zasuti z obveznostmi ali čisto evforični, se nam zazdi, da je spanje le izguba časa. Ali se samo meni porajajo takšne čudne misli? Pa vendar je ta »izklop« našemu telesu potreben za učinkovito delovanje in obnovo. Deprivacija spanja nas lahko vodi v smer povišanja krvnega tlaka in debelosti, navsezadnje pa poslabša naše kognitivne sposobnosti in zmanjša posameznikovo učinkovitost. Na koncu vendarle moramo priznati premoč naravnih ciklusov in jih upoštevati, če ne želimo pasti v brezno čustvene in fizične izgorelosti.

NALOGA: Izračunajte koliko ur na noč spite v povprečju.

(+ / -) -0.5 točke, če redno dobite 7 – 9h spanca. +1 točka, če spite 5-6h na noč ali več kot 9h na noč. +2 točki, če spite manj kot 5h na noč.

2. Kakšne so vaše pregrehe. Morda kadite? Uživate večje količine alkohola od priporočenih? Celotna medicinska znanost je enotna glede škodljivih učinkov kajenja za zdravje posameznika (tako aktivno kakor pasivno kajenje). Učinek pa ni premosorazmeren s količino pokajenih cigaret, saj veliko vlogo odigra dovzetnost oz. občutljivost posameznega organizma. Zato se nikar ne poslužujte izgovorov v smislu »moj stric je 30 let skadil 2 škatli cigaret dnevno in je še pri svojih 90ih zdrav kot riba«. Kaj če vi ne boste imeli take sreče? Glede priporočenih maksimalnih dnevnih količin alkohola za odraslega posameznika, lahko povzamemo, da je pri ženskah in starejših od 65 let zgornja meja 1 merica alkohola dnevno, pri moških pa 2 merici alkohola dnevno. Po evropskem dogovoru je 1 standardna merica alkohola enaka 10g alkohola, kar je enakovredno 1dcl vina, 2.5dcl piva, 0.3dcl žganja ali 2.5dcl mošta.

NALOGA: Izračunajte koliko meric alkohola v povprečju spijete v enem dnevu?

(+ / -) Pri kajenju: -3 točke če ne kadite in nikoli niste kadili. -2 točki če ste opustili kajenje pre 5 leti ali več. -1 točka če ste opustili kajenje v zadnjih štirih letih. +3 točke če ste aktivni kadilec.

Pri alkoholu: -1 točka če ne pijete. -0.5 točke če se presegate priporočil. +2 točki če presegate dnevno maksimalno priporočeno količino.

prehrambena_piramida

3. Kako se prehranjujete? Kako raznoliki so vaši jedilniki? Ali uporabljate sveže, kvalitetne, lokalne sestavine? S tem ne mislim zgolj na »superživila« (čeprav menim, da so mnoga preprosto odlična), ampak predvsem na nam domače izdelke, ki jih najdemo na vsaki tržnici, pri najbližjem kmetu, morda na gozdu ali travniku. Najbolj zagrizeni lahko na lastnem vrtičku tudi sami kakšno stvar pridelamo. Morda spremenimo namembnost lončkov na balkonu in okrasne rastline zamenjamo za zelišča in dišavnice? Vsekakor je najpomembneje, da nekaj časa namenimo v razmislek o kvaliteti in pripravi naše prehrane. Ali je res pretežko/prenaporno jesti uravnoteženo ali bi že malo dobre organizacije ponudilo odlične rezultate? Dobro uravnotežena prehrana naj bi vsebovala zadostne količine kvalitetnih ogljikovih hidratov, ki jih najdemo v  sadju, zelenjavi, rižu, krompirju…Obenem moramo telesu zagotoviti tudi proteine, ne glede na to ali se odločite za meso, ribe ali alternativo kakor so kvinoja (ki naj bi bila »popolni protein«), tofu ali čičerika. Predvsem je nujno omejiti procesirano hrano, sladkorje, sol in maščobe. Kako vam to uspeva?

NALOGA: Razmislite o tem in o svoji prehranjevalni piramidi. Ali je podobna piramidi na spodnji sliki?

(+ / -) +1 točka če menite, da vaša prehrana ni uravnotežena.

Tako smo na hitro preleteli zgolj nekaj glavnih meril in dejavnikov, ki vplivajo na dobro počutje in se posledično odražajo na naših fizičnih in psihičnih zmogljivostih. Upam, da ste zadovoljni s svojim rezultatom. Če se izračun vaše kronološke starosti ujema z biološko oz. je od te celo nižji, vam čestitam! Nadaljujte dobro skrb za svojo dobrobit in dobrobit tistih, ki vas obdajajo. Spet drugi ste morda ugotovili, da vendarle je še nekaj prostora za spremembe in izboljšave. Ne odlašajte z njimi!

Če se vam je porodilo kakšno vprašanje, ki bi ga želeli zastaviti strokovnjaku, vas vabim, da obiščete našo spletno aplikacijo CheckMeApp. Registrirajte se in kontaktirajte našega strokovnjaka tukaj.

Želim vam lep konec tedna!

Če se vam je porodilo kakšno vprašanje, ki bi ga želeli zastaviti strokovnjaku, vas vabim, da obiščete našo spletno aplikacijo CheckMeApp, kjer lahko že sami najdete marsikateri odgovor. Registrirajte se in kontaktirajte našega strokovanjaka tukaj.

Želim vam lep konec tedna!

Mirjana Sredojević, dr. med.

mirjana

 

 

check it up

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja