Kako odstraniti smolo z avtomobila – nasvet strokovnjaka

Kako odstraniti smolo z avtomobila?

Poletje se je končno začelo in z njim tudi obdobje prijetnega poležavanja ob morju v senci borovcev. Vsaj dokler se ne vrnemo s plaže, natovorjeni nepogrešljivih napihljivih pripomočkov bolj kot najbolj izkušena tibetanska šerpa, ko že zdaleč zagledamo lesketanje oranžnega sovražnika na našem avtomobilu – smole. Takrat je edina stvar, ki lahko vsaj deloma reši spomin na (do tedaj) prelep poletni dan ta, da je boljša polovica tik pred odhodom s plaže naredila romantično sliko in jo še pred prihodom do avtomobila objavila na osebnem profilu socialnega omrežja. V nasprotnem primeru nam slabega spomina na ta izlet ne izbriše iz možgan niti napredovana Alzheimerjeva bolezen.

smola na laku avtomobila

Kako odstraniti smolo z avtomobila in ohraniti živce.

Prva napaka, ki jo ponavadi naredimo je da v zanosu jeze pograbimo prvi papirnat robček, ki ga imamo pri roki in iz kapljice smole na razgreti pločevini našega avtomobila naredimo pol kvadratnega metra velik, lepljiv in kosmat madež. Šele ob pogledu na to, kar po novem spominja na kožuh povoženega zajca na havbi našega nekoč zloščenega lepotca, začnemo razmišljati, da to verjetno ni bilo najbolj modro. V izogib še bolj modremu nasvetu boljše polovice, ki se ponavadi začne z vedno aktualnim uvodom: “Pa sem ti rekla, da…” utihnemo, neverjetno hitro “pospravimo” vse plažne rekvizite skupaj z otrokoma in ženo v avtomobil ter se odpeljemo s svojo novo lovsko trofejo domov. Takrat se pa pravi lov šele začne. S pomočjo čisto vseh serverjev, ki jih premore Google naredimo najpopolnejši doktorat na temo “kako odstraniti smolo s svojega avtomobila”, ki na skoraj sedemdesetih straneh, brez spiska uporabljene literature, združuje čisto vse modrosti od pradavnine do najnovejše Nasine tehnologije s področja nanodelcev. Vmes seveda ne smejo manjkati hladno stiskano oljčno olje, soda bikarbona, čudežni magnezijev klorid patra Joseja Chorr in seveda najnovejši BMW-jev odstranjevalec smole borovca iz Novigrada, ki ga imajo samo še ta teden po akcijski ceni 75 EUR. V veliko veselje, predvsem pa zabavo našega soseda, se do zob oboroženi lotimo avtomobila, ki na pol ure zaudarja enkrat po solati, drugič po najsodobnejšem kemičnem orožju. Rdeča nit vseh vonjav pa je nedvomno vonj našega potu, ki vsakič, ko kapne na razbeljeno kovino nekoč neomadeževanega lepotca, v trenutku izpuhti. Na koncu vedno pametnejši odneha, zato se smola skupaj z lakom našega avtomobila odločita zapustiti prizorišče. Ohranjeni moški ponos pa poskrbi, da na tisti del avta, ki sedaj izgleda slabše kot žar po prvomajskem prazniku, enostavno “pozabimo”. Vsaj dokler nam na zavarovalnici ne odobrijo “poškodbe na parkirišču” ali glede na vložen trud celo 20-letne garancije proti prerjavenju vozila. Kaj bi torej lahko naredili drugače?

Ta problematika je sorodna tisti, ko smo se v srednji šoli zbudili na dan šolskega plesa s prečudovitim mozoljem sredi čela. In to takim, da če bi imel trepalnice, bi vsak izkušen hinduist rekel, da gre za najpopolnejše utelešenje tretjega očesa. Čisto vsak, ki vam danes trdi, da je poslušal mamo in ga pustil pri miru ter da se ni odpravil na ples z najboljšo simulacijo strelne rane sredi čela, veste da laže. Torej?

Kapljico smole pustite tam, kjer je. Vsaj do jutra, ko bo šasija vašega avtomobila hladnejša. Vmes pa zavijte v najbližjo lekarno in nabavite terpentin. Terpentin (lat. terebinthinae aetheroleum) je naravno topilo, ki se pridobiva ravno iz smole in je zato idealno za njeno odstranjevanje. Tudi z laka vašega avtomobila. Zato se boste z njegovo pomočjo enostavno znebili te nadloge in še celi družini ne boste pokvarili konca tedna. Preverjeno deluje. Pred njegovo uporabo pa le preverite kako terpentin reagira z lakom vašega konjička na kakšnem neizpostavljenem delu avtomobila (npr. pod pokrovom motorja).

Če boste imeli težave z nabavo terpentina, lahko zanj povprašate tudi katerega izmed lekarniških strokovnjakov kar preko aplikacije CheckMeApp. Klik na spodnji gumb je najlažji korak.

check it up

Da bi ostali zvesti strokovnemu poslanstvu naše ekipe, vam v nadaljevanju razkrivamo še nekaj zanimivosti v zvezi s smolo in njeno uporabo. Tudi v zdravilne namene.

Vonj po poletju.

Nepogrešljiv vonj, ki nas spomni na pravo poletje sestavlja zmes triterpenov (alfa-pinen, beta-pinen, sabinen, limonen, terpinolen idr.) in njihovih derivatov, ki jih najdemo v borovih iglicah in smoli oziroma eteričnemu olju bora (pini aetheroleum).

Smola – več kot idealen obliž za rastlino

Sveža smola je tekoča in mazljiva, saj je bogata s triterpeni, ki v njej delujejo tudi kot topilo. Sčasoma ali ob povišani temperaturi le-ti iz nje izhlapijo, zato otrdi v čudovite jantarjeve kristale. Slednji predstavljajo za rastlino “naravni obliž”, ker smolne kisline, ki so manj hlapne kot triterpeni, prekrijejo poškodovani del rastline in ga zaščitijo pred vplivi okolja, boleznimi in izgubo tekočine.

Triterpeni pa imajo tudi dodatno zaščitno vlogo, ker delujejo kot naravni repelent za škodljivce, hkrati pa privabljajo živali, ki se hranijo z mrčesom, ki bi utegnili rastlini škodovati. Še en dokaz torej, kako zna Narava idealno poskrbeti sama zase.

Uporaba smole včeraj in danes

Ljudje so zbirali in uporabljali smole že tisoče let. Uporabljali so jih kot prve hidroizolacije, lake, lepila, kadila in v številne druge namene. V zdravilne namene so blagodejne učinke triterpenov iz smol izkoriščali že naši predniki. Njihov razkužilni oziroma antiseptični učinek je postal pomemben del tradicionalne (predvsem severnjaške) medicine za zdravljenje okuženih ali gnojnih ran. Kljub temu, da je v praksi ta tradicionalna uporaba že skoraj pozabljena, jo nekatere nedavne klinične študije ponovno obujajo. Vseeno pa je uporaba smole ostala v številnih taborniških priročnikih tako za prvo pomoč, kot tudi za popravilo čevljev, kanujev, šotorskih platen in celo čutaric. Hlapne sestavine smole tudi dobro gorijo, zato taborniki uporabljajo smolo za pripravo taborniškega ognja ali celo bakel.

Ena izmed najstarejših in še danes aktualnih uporab smole in jantarjevih kislin je v različnih kadilih, s kateri se ne le odišavlja ampak tudi razkužuje zrak v različnih verskih prostorih.

Hlapne sestavine smole se še danes pridobiva iz smole s pomočjo frakcionirne destilacije, ki nam daje prej omenjeni terpentin. Terpentin (terebinthinae aetheroleum) se je nekoč uporabljal kot osnovno topilo za izdelavo lakov. Skupaj s čebeljim voskom se je uporabljal kot kvaliteten premaz za zaščito pohištva, v zmesi z etanolom pa kot olje za svetilke. Danes se v te namene terpentin večinoma zamenjuje s sintetičnimi analogi, vseeno pa ostaja nepogrešljiva sestavina v farmaciji za izdelavo protibolečinskih oziroma protirevmatičnih mazil. Nanešen na kožo, eterično olje terpentina povzroči – oziroma poveča prekrvavitev. S tem se poveča odplavljanje vnetnih produktov z mesta poškodbe (npr. mlečna kislina iz mišic pri prekomernem fizičnem naporu) ter doseže rahlo protibolečinsko delovanje zaradi vpliva na živčne končiče v koži. Seveda pa ne smemo pozabiti na eno izmed najpomembnejših uporabnosti – odstranjevanje smole z vašega jeklenega konjička!

Lepo in mirno poletje!

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja