Klopni meningoencefalitis – prepoznajte ga pravočasno

Klopni meningoencefalitis – Slovenija med najbolj ogroženimi evropskimi državami

Klopni meningoencefalitis je virusna nevrološka bolezen, ki se prenaša z ugrizom okuženega klopa. Pojavlja se sezonsko, predvsem od maja do oktobra, ko so klopi biološko najbolj aktivni. Slovenija sodi med evropske države z najvišjo stopnjo ogroženosti, saj letno zboli v povprečju kar 250 oseb. K temu prispeva tudi relativno nizka stopnja precepljenih ljudi. Regijsko je najbolj obremenjena Gorenjska, kjer vsako leto zboli za klopnim meningoencefalitisom skoraj četrtina vseh okuženih. Med bolj ogrožena območja spadajo tudi Štajerska, nekoliko manj pa Notranjska, Kočevsko in novomeško območje. V zadnjih letih je moč zaznati porast okužb na območjih, ki v preteklosti niso veljala kot posebno okužena, zato je poznavanje prvih simptomov te bolezni ključnega pomena za njeno zgodnje odkrivanje.

Znaki bolezni in njen potek

Klopni meningoencefalitis je virusno vnetje možganskih ovojnic in možganovine. Pri hujših oblikah bolezen lahko prizadane tudi hrbtenjačo. Bolezenski znaki se razvijejo počasi in postopoma, zato lahko prve znake pogosto spregledamo ali jih zamenjamo za gripo.

Prva faza bolezni se začne približno 7 dni po vbodu klopa in jo zaznamujejo slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol. Opisani simptomi ponavadi trajajo šest dni in nato potuhnejo za teden ali dva. Zato je razumljivo, zakaj jo številni zamenjajo za gripo, oziroma obiščejo zdravnika ali farmacevta šele, ko bolezen preide v drugo fazo.

Za drugo fazo bolezni je značilen porast telesne temperature (pogosto tudi nad 39 °C) z močnim glavobolom, slabostjo, bruhanjem. Ko virus prodre do možgan, se tem simptomom pridružijo še značilna otrdelost vratu, tresenje rok in jezika. Včasih lahko pride celo do motenj mišljenja, koncentracije in celo zavesti.

Otrdelost vratu

Klopni meningoencefalitis – otrdelost vratu je lahko znak resnejšega obolenja, zato se pravočasno posvetujte s strokovnjakom.

Pri pravočasnem prepoznavanju znakov klopnega meningoencefalitisa ali njihovem ločevanju od simptomov drugih bolezni, si lahko pomagate tudi z aplikacijo CheckMeApp. Z njeno pomočjo boste lahko enostavno kontaktirali tudi slovenske strokovnjake.

check it up

Zdravljenje Klopnega meningoencefalitisa

Klopni meningoencefalitis je virusno obolenje, zato zanj nimamo učinkovitega zdravila. Zdravljenje je tako omejeno zgolj na lajšanje simptomov in težav, kot so glavobol in povišana telesna temperatura. V primeru, ko bolezen preide v drugo fazo s prisotnimi nevrološkimi motnjami, je potrebno zdravljenje v bolnišnici. Le-to traja različno dolgo, odvisno od stopnje prizadetosti osrednjega živčevja.

Posledice klopnega meningoencefalitisa

V primeru resnejše prizatetosti centralnega živčnega sistema, lahko klopni meningoencefalitis vodi tudi do trajnih posledic in s tem na kakovost življenja. Večina bolnikov ima močne glavobole, zmanjšano sposobnost koncentracije, vrtoglavico, pogosta utrujenost, motnje razpoloženja in sluha. V najhujših primerih lahko bolezen vodi celo do smrti.

Cepljenje – najučinkovitejša zaščita

Najenostavnejša preventiva je izogibanje stiku s povzročitelji bolezni – okuženimi klopi. Ker to ni vedno mogoče, se je pred izleti v narabo potrebno zaščititi z repelenti in oblačili, ki naj pokrivajo čim več kože, da preprečimo klopom dostop.

Najučinkovitejša zaščita pred klopnim meningoencefalitisom je cepljenje. Cepljenje je varno in učinkovito, zato se ga priporoča vsem, ki so pogosto v naravi. Cepljenje začnite že v zimskim mesecih. Prva dva odmerka se opravi z enomesečnim razmakom, medtem ko tretji odmerek sledi čez 9 do 12 mesecev. Zaščita običajno nastopi 14 dni po drugem odmerku. Nato so potrebni le poživitveni odmerki, prvi čez 3 leta, kasneje pa na 5 let. Seznam ambulant Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki opravljajo cepljenje proti klopnem meningoencefalitisu, je dostopen na naslednji elektronski povezavi – seznam ambulant NIJZ.

 

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja