Prehlad – kako ga preprečimo, zdravimo in kdaj moramo do zdravnika

Kadar zbolijo dojenčki je posvet s strokovnjakom nujen!
stock photo : Beautiful baby. Shot in studio. Isolated on white.

Image ID: 2606457

add to lightbox ´

art dept

Taras

new lightbox

	add to lightbox

	

Copyright:

Kiselev Andrey Valerevich

Release  information:

Model Released

Signed model release filed with Shutterstock Images LLC

Standard License JPEG

These sizes are not currently available for your account.

Small 	500x334 	6.9"x4.6" (72dpi) 	161 KB 	download

Med 	1000x667 	3.3"x2.2" (300dpi) 	629 KB 	download

Large 	3456x2304 	11.5"x7.7" (300dpi) 	4.8 MB 	download

Super 	6912x4608 	23.0"x15.4" (300dpi) 	approx.19.0 MB 	downloadEnhanced License TIFF

This format is only available for enhanced license subscribers.

Large 	3456x2304 	11.5"x7.7" (300dpi) 	22.8 MB 	

download

Super 	6912x4608 	23.0"x15.4" (300dpi) 	91.1 MB 	

download

TIFFs are converted from JPEGs

Keywords   adorable, attractive, baby, beautiful, blink, boy, child, childhood, close, close-up, closeup, copy, copyspace, cry, cute, daughter, diaper, eyes, face, fun, generation, girl, happy, healthy, infant, innocent, isolated, joy, kid, little, love, nappy, new, newborn, nose, people, person, pick, portrait, small, smile, sneeze, son, space, staring, sweet, toddler, weep, white

Prehlad spada med najpogostejše virusne bolezni zgornjih dihalnih poti (sluznice žrela, nosu in obnosnih votlin). Povzroča ga lahko preko 200 različnih vrst virusov, med katerimi so najpogostejši rinovirusi. Povzročitelji prehlada najpogosteje prizadanejo sluznice zgornjih dihal in žrela, zato srečamo med prvimi in značilnimi simptomi prehlada kihanje, otečeno nosno sluznico, obilen izcedek iz nosu, suh kašelj in vneto oziroma boleče grlo. Simptomi se običajno začnejo na mestu infekcije en do štiri dni po okužbi in, če ne pride do zapletov, izzvenijo po treh do sedmih dneh. Ker pri prehladu virusi pogosto prizadanejo le sluznice, so splošni telesni znaki okužbe (vročina, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol) redki.

Prehlad je možno preprečiti!

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da se prehlad prenaša najpogosteje s kapljično okužbo (s kihanjem ali kašljanjem), je najpogostejša pot prenosa okužbe preko rok. Z virusi, ki povzročajo prehlad, se torej najpogosteje okužimo z rokovanjem ali dotikanjem površin, na katerih so virusi. Virusi prehlada lahko preživijo na rokah do 4 ure, kar zadostuje, da jih prenesemo na nosno ali očesno sluznico ali na naše bližnje.

Redno in temeljito umivanje rok je torej eden izmed pomembnejših ukrepov za preprečevanje prenosa in okužbe z virusi, ki povzročajo prehlad. Poleg ustrezne higiene predstavlja krepitev lastnega imunskega sistema (uživanjem zdrave prehrane, redno telesno gibanje in zdrav življenski slog) pomemben dejavnik za preprečevanje prehlada.

Prehlad – preprečimo ga lahko že tako, da poskrbimo za ustrezno higieno

Kako zdravimo prehlad

Prehlad je virusno obolenje, zato je njegovo zdravljenje omejeno predvsem na uporabo zdravil za lajšanje prehladnih simptomov, kakršna so nosni dekongestivi (zdravila, ki zmanjšajo oteklino nosne sluznice in povečajo prehodnost nosu), antitusiki (zdravila za blaženje suhega kašlja), lokalni antiseptiki (zdravila, ki preprečujejo rast in razvoj mikroorganizmov na sluznicah), antipiretiki (zdravila za zniževanje povišane telesne temperature) in protibolečinska zdravila. Pri zdravljenju prehlada je pomembno tudi, da poleg uporabe zdravil za lajšanje simptomov poskrbimo za počitek v prezračenem prostoru, pitje večjih količin tekočin (vode, čaja, vroče limonade) in uživanje hrane bogate z vitamini.

Topli napitki so najboljše zdravilo proti prehladu.

Topli napitki so najboljše zdravilo proti prehladu.

Kdaj je potreben posvet z zdravnikom?

Prehlad lahko zdravimo sami največ sedem do deset dni. V primerih, ko prehlad traja dlje ali se težave kljub zdravljenju z zdravili stopnjujejo oziroma se pojavljajo novi simptomi (oteženo požiranje, bolečine v ušesu, gnojen izcedek iz nosu, visoka vročina), je treba obiskati zdravnika. Posvet z zdravnikom je potreben tudi kadar zbolijo dojenčki, majhni otroci, nosečnice ali starejši od 65 let in bolniki s kroničnimi boleznimi (kronične bolezni pljuč in srca, sladkorna bolezen, bolezen ščitnice).

Kadar zbolijo dojenčki je posvet s strokovnjakom nujen!

Kadar zbolijo dojenčki je posvet s strokovnjakom nujen!

Kaj lahko naredite sami?

Priporočamo vam pitje večjih količin tekočin (vode, čaja, vroče limonade), počitek v prezračenem prostoru v katerem je potrebno zagotoviti ustrezno vlažnost. Uživajte hrano in pijačo bogato z vitamini. Izogibajte se cigaretnemu dimu, alkoholu in pijači, ki vsebuje kofein.

Klikni na gumb in preveri, kaj lahko za svoje zdravje narediš sam in kdaj moraš do zdravnika.

check it up

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja